Viva Beach

Viva Beach hotel

Деца до 2 год.ползват услуги безплатно.Деца от 2-12 год. на допълнително легло ползват 50% отстъпка.Деца от 2-12 год. на редовно легло ползват 30% отстъпка.За възрастни, ползващи допълнително легло, отстъпката е 20% от цената на редовното легло.Допълнителни отстъпки за групи и за по-дълъг престой се уточняват на място с Управителя.5 % ОТСТЪПКА ЗА ЛОЯЛНИ КЛИЕНТИ!BIG SAVINGS!!! Welcome to Viva Beach Hotel! "Early Birds" 2016 offer! Enjoy your holiday at Black sea coast in VIVA BEACH hotel Pomorie for only 18.00 euro per person per night with breakfast&dinner(HB). Extended packages are available - B&B, HB+, FB, massages&relaxing therapies. Take it before it finish! (Cansellation or change of reservation is not available, no refund) Ask for our special summer 2016 offers. We can organise your family or business parties!

Местни атракциони

За Поморие

 • Плаж
 • За Поморие
 • Поморие през ноща

На 18 км южно от гр. Несебър,, на 18 км североизточно от гр. Бургас и на 408 км източно от гр. София се намира курортният град Поморие, наброяващ 14 500 жители. Той е разположен на тесен и скалист полуостров

Основан през 5 век пр. н. е., Поморие е стар град, познат ни с името Анхиало. Той бил колония на античния град Аполония (днешния Созопол) и е многократно разрушаван и изграждан. Още тогава се развили добивът на сол и производството на вино, а освен това се славел и с чудодейната си лековита кална лагуна. През 13-14 век бил голямо пристанище и оттук изнасяли вълна, пшеница, восък, мед и вино. През османското владичество Анхиало запазило своето значение на голям крайморски център. Стихиен пожар през 1906 г. почти унищожава стария град и само в източната част е запазен малък ансамбъл от старинни къщи. През 1899 - 1900 г. в града живее и работи големият български поет Пейо Яворов. Тук той написва едни от най- хубавите си творби. На мястото, където е обичал да почива край морето, му е издигнат паметник.

Днес Поморие е един от красивите ни морски градове. Плажната ивица е доста широка и покрита с фин пясък, който на места е почти черен. На плажа е присъдена екологичната награда "Син Флаг". Кокетните къщи и частни хотели дават възможност за пълноценна почивка. Крайбрежните булеварди са любимо място за разходки и отдих.

Градът е известен отдавна и като център за медицински туризъм, защото там целогодишно функционира санаториален комплекс, в който богатата на йодни съединения и лековити соли кал от Поморийското езеро се използва за лечение на ревматични и неврологични заболявания.

Днес напредък бележи производството на бели и червени вина и вермути, специални ракии и коняци, получили признание и отличия на международни конкурси и изложби.

През лятото в Поморие се провеждат традиционните Яворови дни. Интересни за нашите и чуждестранните туристи са: манастирът "Св. Георги" от 1856 г.; църквите "Христос", "Преображение Господне" и "Дева Мария". Южно от града, до къмпинг "Европа", е разкрита куполна гробница. По коридор се влиза в обширно кръгло помещение, в центъра на което се издига куха колона, която в горния си край се разтваря като гъба и преминава в стените. Гробницата е висока 8 м и е с диаметър 60 м. Тя е от 3 век и е оригинална комбинация от типична тракийска куполна гробница и римски мавзолей и е отворена за посещения.

До града има редовен автобусен и таксиметров транспорт.

Възможност за екскурзии до: Несебър, Ропотамо

Музей на солта

 • Музей на солта

Една от интересните съвременни атракции е единственият в България и в Източна Европа специализиран музей за производство на сол чрез слънчево изпарение на морска вода.

Музеят представя древната анхиалска технология за производтсво на морска сол. Той се състои от експозиционна зала и 20 дка действащи солници. Разполага с уникална колекция от снимки от началото на миналия век, проследяваща развитието на солодобива в района, стари топографски карти, макети и автентични соларски съоръжения и инструменти.

Посетителите могат да видят "на живо" всички технологични операции, да разговарият със соларите за тънкостите на занаята, да усетят автентичната атмосфера на миналото.

Музеят на солта работи от 10 до 18 часа с почивен ден неделя. Телефон 0596 / 2 53 44.

Поморийско солено езеро

 • Поморийско солено езеро

Поморийското езеро е свръхсолена лагуна от естествен произход и е разположено непосредствено до град Поморие. Отделено е от морето с пясъчна коса и изкуствена дига. В южната си част има канал, който го свързва с Черно море. Формата на езерото е продълговата с дължина 6,7 км и ширина 2 км. В южната част се добива лечебна кал, а северната се използва за солодобив.

Лиманнатa лечебна кал, която се добива тук е между най-добрите в света. Тя влияе особено добре на редица заболявания на опорно-двигателната система, кожни проблеми, заболявания на периферната нервна система и др.

Поморийското езеро, представляващо една уникална екосистема, е обявено за защитена местност през 2001г., а от 2002г. е Рамсарско място. Езерото е известно с неповторимата си флора и фауна, която може да се наблюдава от посетителите.

Езерото е защитена орнитологична местност, по която минава миграционния път на прелетниците "Виа Понтика". Тук гнездят саблеклюна, кокилибегача, белочелата рибарка и морския дъждосвирец.

Калолечението и съвременните рехабилитационни бази правят Поморие целогодишен курорт.

Антична куполна гробница

 • Антична куполна гробница

На 4 км. западно от Поморие е разположена уникалната Антична куполна гробница, която е датирана от края на III или началото на IV век сл. Хр. На това място се е намирал некрополът- градът на мъртвите. Гробницата е открита през 1888г. и представлява оригинално антично съоръжение, единствено на Балканския полуостров. През 1959г. тя е рестварирана и отворена за посещения на туристи. Призната е за национален паметник на културата и се посещава от множество гости и специалисти от Европа, Америка и Япония.

В своята архитектурна разработка гробницата представлява едно съчетание между тракийския обичай за погребение под могилен насип и римския обичай за погребение в мавзолей.

Запазеният улей върху каменния праг при входа на дромоса, който несъмнено се образува при продължително отваряне и затваряне на врата, дава основание на специалистите да заключат, че не се касае за обикновена гробница, а за мавзолей или хероон, в който периодично са били извършвани религиозни ритуали.

На 10м. от гробницата е открит саркофаг, който се е намирал в друг от некрополите, тъй като около Античната гробница са били издигнати множество надгробни могили, където са били погребвани представителите на висшата анхиалска, тракийска аристокрация.

Исторически музей

 • Исторически музей

В постоянната сбирка на Историческия музей Поморие е проследен животът в този край от най-дълбока древност до завлядяването на района от турците в края на XIV век. Сградата на музея е паметник на културата- основно реконструирана Девическа (изгоряла) гимназия.

Римският и средновековния период от историята на Анхиало са онагледени с карти на римски и средновековни пътища в района, изложени са много монети, сечени в Анхиало, богато украсени с мраморни архитектурни фрагменти от древния град.

Адресът на Историческия музей е ул. “Княз Борис І” № 33 а. Телефон за контакти 0596 / 2 20 08. Работно време от 10 до 12 и от 16 до 20 часа.

Църквата "Преображение Господне"

 • Църквата

Църквата "Преображение Господне" в Поморие е най-старата постройка в града, градена през 1763-1764 г., завършена и осветена през 1765 г. тя е изградена на мястото на по-малък храм, съществуващ от IX в., разрушен през 1760 г.

Църквата е трикорабна масивна правоъгълна сграда с дъсчени тавани, без външни кубета, с вътрешни сводове. Тя е единствената църква в целия християнски свят без олтарна обсида на изток. Покрита е с двускатен покрив, с обширно вътрешно пространство, по 2 прозореца на северната и южната страна, както и 2 врати: южна - по-голяма и западна - по-малка. Храмовата посторйка е изградена изцяло от камък, с дървени пояси и спънки между поясите и ъглите.

Иконостасът е изработен изцяло от дърворезба, в която са употребени разнообразни флорални мотиви. На иконостаса са поставени 17 големи икони от царския ред, изписани от различни зографи през XVII-XVIII в., а някои икони са от XVI в. Във втория апостолски ред има 33 малки икони - апостолски, празнични и светителски. Под царската икона на Иисус Христос - в Солея, се намира малко аязмо със светена вода, извираща от каменна плоча с дебелина 20-25 см. Изворчето е наречено от християните "Сълзите на Христос".

Оригиналния архитектурен план и богатат високохудожествена вътрешна украса на църквата я прави уникална, за което е обявена за паметник на културата.

Църквата "Рождество на Пресвета Богородица"

 • Църквата

Този храм е построен в чест и памет на Рождеството на Пресвета Богородица и съграден за слава на Светата и Животворяща Троица през 1890г. от първомайстор Генчо Кънев. Поради смъртта на първомайстора някой от елементите на църквата са останали незавършени. Тя е замислена като централна куполна сграда. Наосът е почти квадратен, освободен от всякакви допълнителни елементи, като върху четири колони издигнати в сердата му, е трябвало да бъде построен внушителен купул. Той не е бил издигнат, а на негово място е изграден почти посък сляп купол. Останалите полета от покритието са с балдахинови сводове.

Иконостасът затваря единствено отвора на широкта апсида, като страничните му крила лягат плътно върху източната стена на наоса. През 1891 г. църквата е осветена от Сливенския Митрополит Геврасий. Навярно по време на освещаването иконостасът е бил дърводелски. В 1909 - 1911 г. той е допълнен с две странични крила, царските двери са пренесени от по-стар иконостас, а иконите са копия на руски икони.

През 1959г. църквата е основно преустроена. Стенописите са изографисани от художниците Н.Ростовцев, К.Йорданов и А.Сорокин в духа на академичната иконопис, а иконостасът се подменя с резбован - дело на К.Кошаревски. В подиконните пана са разработени битови сцени от ежедневието на поморийските жители.

Храм на Изида и Сарапис

 • Храм на Изида и Сарапис

Останки от храмов комплекс, посветен на култа към Изида, откриха археолози в местността "Палеокастро" в Поморие. Храмът е датиран от средата на втори век след Христа.

Останките говорят за голямо светилище, издигнато в чест на култа към Изида през първата половина на втори век от новата ера. Проникването му в балканските предели се отнася към времето на наследниците на Александър Македонски по западното крайбрежие на Черно море. От този период са известни и паметниците от Томис- днешната Констанца и от Месамбрия- Несебър. Сарапис е считан за победоносец, разказа ръководителят на разкопките Сергей Торбатов и описа как още миналата година са открили ранна сграда , чието възникване датира около средата на втори век след Христа. Археолозите твърдят, че това е югоизточният ъгъл на храмов комплекс, посветен на Изида и Сарапис. "Освен култовите практики, характерни въобще за езическата религия по земите на Балканския полуостров, тук намерихме и една ара- посветителен олтар- с изображението на вселенската майка богинята Изида и Сарапис, което със сигурност произхожда от този храм. Намерихме също и плоча с частично запазен надпис, която свидетелства за дарение на две хиляди денара- значителна сума за онова време- което е направено от жрец на храм. Датировката също е от онова време - средата на втори век след Христа. По открития в хода на разкопките материал можем да твърдим, че този храм е изграден по време на управлението на император Антонин Пий, т.е малко след основаването на Анхиало"- каза Торбатов и заключи, че има много паметници по българските земи, свързани с Изида и Сарапис, но това е първият храмов комплекс, установен по археологически начин.

Сред руините са намерени монети и предмети, на които древните са придавали магическа сила. Според археолозите храмът на египетската богиня е бил изграден върху още по-древно светилище на тракийски езически божества. То обаче все още не е проучено.

Мъжкият манастир "Свети Георги"

 • Мъжкият манастир

Манастирът "Свети Георги Победоносец" се намира в новата част на град Поморие. Мраморен релеф от II-III в.сл.Хр. с образа на тракийски конник показва, че на това място е имало тракийско светилище. Манастирът е единственият действащ мъжки манастир по черноморското крайбрежие. Преданието сочи, че през VII век на това място вече съществува храм или манастир, посветен на великомъченик Георги. В манастира днес се съхраняват много ценни образци на иконографското изкуство от XVIII и XIX век. Храмовият празник на манастира "Св. Георги Победоносец" 6 май- Гергьовден е празник и на град Поморие.


Pomorie 3 star hotels